Puhelinoperaattorit

Suomesta löytyy hieman alle kymmenen eri matkapuhelinoperaattoria. Näiden lisäksi löytyy muutama ulkomaalainen operaattori. Suomalaisista operaattoreista suurimmat ovat Elisa ja DNA. Näiden osakkeet noteerataan Helsingin pörssissä. Näiden kahden suuren lisäksi Telia Finland on kolmas suuri matkapuhelinoperaattori.

Kaikki operaattorit (5 operaattoria) 

Elisa on johtava mobiiliverkko-operaattori

Elisa ja SaunalahtiElisan historia ulottuu aina 1880-luvulle, jolloin perustettiin Helsingin puhelinyhdistys. Tästä kehittyi Helsingin Puhelin Oyj, joka listattiin pörssiin vuonna 1997. Elisa-nimi otettiin käyttöön 2000-luvun alussa. Elisan historian aikana siihen on sulautettu useita yhtiöitä, joista tunnetuin lienee Radiolinja. Elisa toimii Suomen lisäksi myös Virossa.

 

Elisa ei ole pelkästään mobiiliverkko-operaattori, vaan sillä on toimintaa muun muassa muissa internetyhteyksissä ja kaapelitelevisioissa. Osa Elisan tuotteista, kuten matkapuhelinliittymät, on brändätty Saunalahti-nimen alle. Viestintäviraston mukaan Elisalla on ollut Suomen suurin matkaviestinverkkojen liittymien osuus vuodesta 2009 lähtien. Joulukuussa 2017 Elisan markkinaosuus oli 38 % kaikista liittymistä. Elisa on myös Viron markkinoiden toiseksi suurin toimija kiinteiden verkkojen osalta. Elisan kotipaikka on Helsingissä.

Viestintäviraston mukaan Elisalla on ollut Suomen suurin matkaviestinverkkojen liittymien osuus vuodesta 2009 lähtien. Joulukuussa 2017 Elisan markkinaosuus oli 38 % kaikista liittymistä.

DNA tarjoukset

DNA:sta on tullut kova kilpailija muille operaattoreille

DNA:n historia ulottuu vuoteen 2000. Sen perusti Finnet-ryhmän puhelinyhtiöt. Syksyllä 2016 DNA listautui Helsingin pörssiin. Historiansa aikana DNA:han on sulautettu useita muita yrityksiä, joista tunnetuin lienee Welho. DNA:lla on matkapuhelinverkkojen lisäksi toimintaa muun muassa kaapelitelevisioiden kanssa sekä matkapuhelinmyyntiä. Viestintäviraston mukaan DNA on kasvattanut tasaisesti markkinaosuuttaan Suomen matkapuhelinmarkkinoilla viimeisen vuosikymmenen aikana. Joulukuussa 2017 DNA:n markkinaosuus oli 27 %, mikä tekee siitä Suomen kolmanneksi suurimman operaattorin.

 

Useat operaattorit toimivat toisen operaattorin verkossa

Suomessa on kolme erillistä matkapuhelinverkkoa. Näiden omistajat ovat Telia Company, Elisa ja DNA. 3G-verkkojen osalta näiden kolmen yrityksen peittävyydet ovat likimain samat lukuun ottamatta pohjoisinta Suomea, jossa DNA:n kattavuus on hieman parempi kuin kahden kilpailijan.

Operaattorit Suomessa

4G-verkkojen välillä ei ole suuria eroja. Näiden lisäksi Ahvenanmaalla on erillinen 3G-verkko, jota ylläpitää Ålands Mobiltelefon AB. Elisan ja Telian verkot kattavat myös Ahvenanmaan. Muut Suomessa toimivat operaattorit operoivat muiden yritysten verkoissa. Esimerkiksi Moi Mobiili toimii DNA:n ja Globetel Telian verkossa. Osittain myös kolme suurinta operaattoria toimivat samassa verkossa.

Suomessa on kolme suurta operaattoria

 

Operaattoreiden mainokset ja tarjoukset

Suomi on melko pieni markkina-alue, jolle on kuitenkin eksynyt useampi operaattori. Tämä tarkoittaa, että toimijat kilpailevat asiakkaista erilaisten tarjouksien ja kampanjoiden avulla. Operaattorien voimassaolevat kampanjat ja tarjoukset kannattaa aina tarkistaa yhtiöiden verkkosivuilta. Matkapuhelinoperaattorien mainontaa valvoo Viestintävirasto. Sitä säädellään laissa siten, että kuluttajalle ei saa markkinoida liittymää puhelimitse, ellei hän sitä pyydä. Valvonta on Suomessa melko tarkkaa ja on johtanut erilaisiin toimenpiteisiin. Historian aikana eri operaattorit ovat järjestäneet tunnettuja mainoskampanjoita. DNA tuli 2000-luvulla tunnetuksi eri mainoskampanjoilla, kuten "Elämä kallis, DNA halpa" ja "Elämä on". Elisa on viime vuosina markkinoinut itseään ja sen brändin Saunalahden liittymiä hintasaarnaajien avulla. Moi Mobiili markkinoi itseään ilmeikkäiden olioiden avulla.

Muistatko nämä vanhat matkapuhelinmainokset?

Mikä sinulle on jäänyt mainoksista mieleen? Puuttuiko listasta joku keskeinen operaattorimainos? Kommentoi alla olevalla lomakkeella.

Moi tuli mukaan operaattorikilpailuun uudella kulmalla

Moi operaattoriMoi Mobiili aloitti toimintansa vuonna 2016. Moi on virtuaalioperaattori eli se toimii DNA:n matkapuhelinverkossa eikä sillä ole omaa verkkoa. Se pitää päämajaansa Helsingissä. Omien sanojensa mukaan sen lähtökohtana on olla asiakaslähtöinen operaattori. Se on myös lanseerannut useamman SIM-kortin datakiintiön, jossa datansiirto voi tapahtua eri laitteilla, mutta niillä on yhteinen kiintiö. Ilmestymisensä jälkeen Moi Mobiili on pärjännyt hyvin eri vertailuissa erityisesti koskien käytön hinnoittelua.

 

Suomalaiset vs. ulkomaiset operaattorit

Suomen kolmesta suuresta operaattorista DNA ja Elisa ovat suomalaisia yrityksiä, jotka pitävät päämajaansa Helsingissä ja ne on noteerattu Helsingin pörssissä. Telia, joka on matkaviestinverkkojen markkinakakkonen, pitää päämajaansa Tukholmassa, joskin sen osake on noteerattu myös Helsingin pörssissä. Teliaan on fuusioitu suomalainen Sonera. Muutoin Suomessa toimii melko vähän ulkomaisia operaattoreita. Brittiläinen Vodafone toimii Suomessa, mutta se tekee yhteistyötä Elisan kanssa. Samoin Suomessa on toiminnassa vain kolme eri matkapuhelinverkkoa, joten kaikkien ulkomaisten toimijoiden on toimittava niissä. Kun verrataan yleisesti suomalaisia ja ulkomaalaisia operaattoreita, niin suomalaiset ovat tottuneet siihen, että liittymän voi saada halutessaan ilman datakattoa.

Puhelinoperaattoreiden vertailu kannattaa

Matkapuhelinoperaattoreiden vertailua kannattaa tehdä säännöllisesti. Kaikilla operaattoreilla on vaihtuvia ja määräaikaisia kampanjoita, joihin ei kannata tuudittautua liian pitkäksi aikaa. Erityisesti jos käytät paljon datansiirtoa vertailu kannattaa, sillä hintaerot saattavat olla jopa useita kymmeniä euroja kuukaudessa. Samoin jos käyttää matkapuhelinta perinteisemmin, niin eri liittymien puhelujen ja tekstiviestien hinnatkin vaihtelevat jonkin verran. Kannattaa myös huomioida, että eri operaattorit tarjoavat erilaisia siirtonopeuksia. Osa operaattoreista on siirtynyt jo markkinoimaan 5G-liittymiä, jotka tulevat mahdollistamaan erittäin nopean datansiirron suhteessa nykytilanteeseen.

 


Etsitkö puhelinliittymää tai mobiililaajakaistaa?
Vertailemalla löydät halvimman - Yli 50 liittymätarjousta
Siirry alkuun