Soneran puhelinliittymiä tai mobiiliaajakaistaa ei enää voi tilata, sillä yhtiö lakkasi olemasta lopullisesti vuonna 2017. Tuolloin TeliaSonera Finland fuusioitui emoyhtiöönsä, ruotsalaiseen Teliaan. Soneran voimassa olleet liittymät ja niiden tarjoukset toimivat kuitenkin edelleen normaalisti, vaikka niitä hallinnoikin nyt Telia. Telian viesti asiakkailleen on se, että paras vaihtoehto on vaihtaa Soneran ja Tele Finlandin vanhat liittymät Telian myynnissä oleviin liittymiin. Soneran liittymän voimassa pitämistä ei siis suositella.
23.3.2017 alkaen Soneran ja sen alaisuudessa toimineen Tele Finlandin puhelinliittymiä ei ole siis voinut enää hankkia. Tänä vuonna 2000-luvun alussa alkanut yhdistyminen saavutti päätöksen, kun Sonera muuttui viimein emoyhtiönsä Telian Suomen maayhtiöksi nimeä myöten. Sonera-nimistä operaattoria ei siis juridisesti ole enää olemassa, vaikka sen toiminnot ja palvelut jatkuvatkin Telian nimellä.
Ennen fuusiota Sonera tarjosi seuraavia puhelinliittymiä: Sonera Sopiva, Sonera Perus, Sonera Yhdessä, Sonera X ja Sonera Simppeli. Näistä Sonera X oli edullinen liittymätyyppi, joka oli mahdollista avata vain alle 26-vuotiaalle asiakkaalle. Sopiva, Perus, ja Simppeli olivat erityyppisille käyttäjille räätälöityjä puhelinliittymiä. Sonera Yhdessä puolestaan mahdollisti kaikkien kodin puhelin- ja laajakaistaliittymien yhdistämistä samaan tilaukseen. Kaikkia näitä liittymiä pystyy edelleen käyttämään, jos ne ovat voimassa.
Ollessaan toiminnassa Sonera myi myös Prepaid-liittymiä. Koska myynnissä on tätä nykyä ainoastaan Telian liittymiä, ei kuluttajan ole mahdollista ostaa enää nimenomaan Soneran prepaid-liittymää. Sen sijaan Telia tarjoaa, luonnollisesti, prepaid-ominaisuuteen perustuvia liittymiä osana tuotevalikoimaansa. Telialta saa prepaidina sekä puhelinliittymän että nopean laajakaistan kotiin tai laitteeseen. Puhelimen prepaidin käyttöönotto maksaa 4,90 euroa. Puheluihin, viesteihin ja datankäyttöön saa 7 euron alkusaldon Telian puolesta, sitten asiakas joutuu lisäämään saldoa liittymään itse. Laajakaista-prepaidissa puolestaan netin käyttö on ensimmäiset 31 päivää veloituksetonta.
Sonera Sopiva oli Soneran matkapuhelinliittymä, jossa oli mahdollista valita käyttäjälle optimaalisin määrä puheaikaa, viestejä ja datan käyttöä samalla nopeudella yhdellä ja samalla, kiinteällä kuukausihinnalla. Puhepaketti sisälsi myös videopuhelut ja viestien kiintiöllä sai lähetettyä multimediaviestejäkin. Sopivaa pystyi käyttämään ilman lisämaksua myös Telia Companyn muissa Pohjoismaiden verkoissa sekä Baltian alueella. Vanhat Sonera Sopiva -liittymät toimivat Soneran ja Telian fuusion jälkeenkin, mutta uusia ei myydä.
Soneralla oli käytössään häiriökartta kuluttajalle verkkosivuillaan. Sieltä pystyi tarkistamaan, oliko Soneran verkoissa Suomen alueella laajempia toimintahäiriöitä. Telian verkkosivuilta löytyy edelleen samanlainen häiriökartta. Jos oma liittymä ei toimi, voi sieltä tarkistaa, onko verkossa ongelmia muutenkin vai onko kyseessä ehkä oman liittymän tai laitteen vika. Häiriökarttaan merkitään erikseen häiriöt punaisella ja muutostyöt oranssilla. Korjatut häiriöt ja valmiit muutostyöt näkyvät kartassa jonkin aikaa vihreänä. Kartasta voi myös hakea tietyn alueen, kunnan tai yksittäisen kadun tilannetta.
Jos asiakkaalla on ollut voimassa Soneran puhelinliittymä yhtiön fuusioituessa Teliaan, ei liittymä ole muuttunut. Asiakkuus on jatkunut samoin käyttöehdoin ja -eduin myös vuoden 2017 fuusion jälkeen. Telian mukaan vanhan Soneran liittymän päivittäminen moderniin Telia-liittymään on asiakkaalle edullinen askel, mutta ei toistaiseksi välttämätöntä. Sen sijaan vanhoja Soneralta tuttuja liittymiä, kuten Sonera Yhdessä tai Sonera X, ei voi enää hankkia uutena liittymänä.
Soneran palvelut ja tuotteet olivat hyvin saatavilla eri puolella Suomea. Tietenkään näitä ei ole enää tarjolla, sillä fuusio teki myös lopun Soneran uusista omista puhelin- ja laajakaistaliittymistä. Soneran liiketoiminta oli kuitenkin jo osa Telia Companya. Samanlaisia liittymiä ja muita tuotteita kuin Soneralla on siis saatavilla edelleen, ne ovat vain myynnissä Telian nimellä. Telian liikkeitä on koko Suomen alueella, ja lisäksi ostoksia voi tehdä myös kätevästi verkkokaupassa Telian omien sivujen kautta.
Vanhat Soneran sähköpostit toimivat edelleen Webmailin kautta, jos laajakaistaliittymä on edelleen voimassa. Liittymä on juridisesti Telian hallinnoima, samoin sähköpostilaatikko. Sähköpostinsa saa Soneran toiminnan loppumisenkin jälkeen auki webmaililla osoitteessa https://webmail.inet.fi. Webmailin visuaalinen ilme on tietenkin päivitetty Telian värein ja logoin, eikä Sonerasta ole siis enää mainintaa. Vanhalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla webmail aukeaa entiseen tapaan. Jos käyttäjä on irtisanonut asiakkuutensa Telialla kokonaan, ei webmail välttämättä toimi.
Soneran kodin laajakaistan asiakkailla oli pääsy omaan sähköpostilaatikkoon kolmella eri tavalla. Nämä tavat olivat pöytäkoneen sähköpostisovelluksen, kuten Thunderbirdin tai Outlookin, kautta, Soneran Webmaililla internetselaimen kautta tai mobiilisovelluksen kautta puhelimella tai tabletilla. Kaikki nämä tavat ovat edelleen mahdollisia Telian sähköpostin käyttöön. Yhden sähköpostilaatikon koko on 500 megatavua, ja laatikoita voi saada käyttöönsä neljäkin. Sekä vanhat että uudet laajakaista-asiakkaat käyttävät samaa sähköpostia.
Soneralta tarjottiin säännöllisesti erilaisia tarjouksia asiakkaalle, sillä edullinen lupaus katsottiin hyväksi tavaksi houkutella uusia asiakkaita ja sitouttaa vanhoja. Erikoistarjouksena oli käytössä esimerkiksi sellainen palvelu kuin Sonera X, joka oli muuta Soneran hintatasoa halvempi puhelinliittymä alle 26-vuotiaille. Tavallinen käytäntö oli myös se, että uuden liittymän kuukausihinta oli 1-2 vuotta alhaisempi kuin siitä eteenpäin. Esimerkiksi liittymän hinta saattoi olla 24 kuukauden ajan 29,90 euroa kuukaudessa ja tämän jälkeen aina 34,90 euroa kuukaudessa. Tämä tarjous koskee vieläkin suurinta osaa nykyisen yritysnimen, Telian, matkapuhelinliittymistä.
Uusia Soneran kampanjaetuja ei enää tule, kun yrityksen liiketoiminta käydään vuodesta 2017 eteenpäin Telian nimellä. Telian verkkosivuilta voi tarkistaa voimassa olevat tarjoukset ja edut. Yleisiä etuja ovat liittymän ja puhelimen myynti pakettina, erilaiset älytelkkarit ja puhelinliittymän avaamisen jälkeinen väliaikaisesti halvempi hinta.
Soneran myyntipisteitä ja kauppoja oli kaikkialla vähänkin suuremmilla paikkakunnilla Suomessa. Lisäksi verkkosivujen kautta oli mahdollista avata ja sulkea liittymiä nopeasti ja tilata muitakin palveluita. Soneran myymälät muuttuivat fuusion yhteydessä lopullisesti Telian toimipisteiksi myös katukuvassa. Telian myymälöissä voi sekä tehdä ostoksia että käydä kysymässä tukea jo olemassa olevaan asiakkuuteen. Lisäksi Telian verkkosivujen kautta saa tilattua kaikkia liittymiä ja palveluita nopeasti kotiin.
Sonera oli aikanaan suuri ja paljon käytetty puhelinoperaattori, joten monella suomalaisella oli siitä mielipide. Kun vertaa liittymiä, oli Sonera monen mielestä ehdottoman paras palveluntarjoaja, toiset olivat kriittisempiä esimerkiksi asiakaspalvelun laadun suhteen. Yksi asiakas saattoi väittää palvelupyyntönsä käsittelyn kestäneen viikkoja. Toisen ongelma oli ratkennut minuuteissa. Vertailun vuoksi Telia on panostanut asiakaslähtöisyyteen.
Soneraan ei voi enää olla yhteydessä, sillä tämän nimistä yhtiötä ei enää ole. Jos asiakas käyttää vanhaa Soneran liittymää, hallinoi liittymää Telian Suomen maayhtiö. Telian asiakaspalveluun saa yhteyden esimerkiksi verkkosivujen chatin kautta 24 tuntia vuorokaudessa. Yhteyttä voi ottaa myös soittamalla asiakaspalvelun puhelimeen, joka on tosin auki päiväsaikaan ja sunnuntaina kokonaan kiinni. Lisäksi verkkosivuilla on yhteydenottopyyntölomake, jota käytettäessä Telia palaa asiaan sähköpostitse.