5G liittymä puhelimeen

Vertaile nopeat 5G ready ja 4G liittymät

-
Kaikki
Rajaton
+
-
Kaikki
Rajaton
+
-
Kaikki
Rajaton
+

5G puhelinliittymät 

5G:llä viitataan niin sanottuihin viidennen sukupolven matkapuhelinverkkoihin. Neljäs sukupolvi käsittää niin sanotut 4G-verkot. 5G-verkot eivät ole vielä käytössä, vaan niiden oletetaan olevan käytettävissä 2020-luvulla. 5G teknologian odotetaan nostavan edelleen datansiirtonopeuksia. Tämä mahdollistaa jopa hologrammien hyödyntämisen päivittäisessä kommunikoinnissa.

5G liittymä puhelimeen

5G tekniikka

5G-verkot tulevat hyödyntämään huomattavasti laajemmin eri taajuuksia kuin nykyisin käytössä olevat 4G-verkot käyttävät. Alle 1 gigahertsin taajuudet varataan mobiilikäyttöön, 1-6 GHz tajuudella voidaan käyttää laajennettua mobiiliverkkoa. Erittäin korkeita taajuuksia käyttämällä, eli yli 24 GHz, voidaan saavuttaa erittäin nopea tiedonsiirto. Korkeilla taajuuksilla voidaan saavuttaa jopa siirtonopeus 20 gigabittiä sekunnissa. Osittain 5G-verkko tulee toimimaan samoilla taajuuksilla kuin 3G- ja 4G-verkot. Kansainvälinen televiestintäliitto (ITU) on määrittänyt 5G-verkkojen minimivaatimukset. ITU on määrittänyt, että 5G-verkon tulee tukea miljoonaa yhteyttä yhdellä neliökilometrillä. Samoin sen pitää tukea erittäin nopeasti liikkuvia kohteita, kuten junia. Samoin yhteyksien viiveet pitää minimoida neljään millisekuntiin, kun 4G-verkoissa se on noin 20 millisekuntia.

Korkeilla taajuuksilla voidaan saavuttaa siirtonopeus 20 gigabittiä sekunnissa.

5G verkko Suomeen - verkon kantavuus

Verkon kantavuudella tarkoitetaan sitä kuinka pitkälle signaali ylettyy tukiasemasta. Koska 5G-verkko tulee käyttämään laajaa taajuusaluetta, on tällä mahdollisesti suurikin merkitys käyttäjille. Korkeammat taajuudet eli niin sanotut millimetritaajuudet eivät kulje esimerkiksi seinien tai muiden esteiden läpi, mikä vaatii signaalin kuljettamista valokuituja pitkin. Nämä taajuudet taas voivat siirtää suuremman määrän dataa kuin lyhyemmät taajuudet, jotka voivat hyödyntää jo käytössä olevaa teknologiaa. Kantavuuden takaamiseksi tarvitaan lisää mobiilitukiasemia esimerkiksi rakennuksiin.

5G on lähitulevaisuuden tiedonsiirtoa

  • Erittäin nopea tiedon siirto aina 20 Gbit/s
  • Hyvin lyhyt viive
  • Ensimmäiset verkot jo päivitetty

5G verkko Suomessa

5G verkko ei ole vielä käytössä Suomessa. Eri operaattorit ovat toki aloittaneet kehitystyön, jotta kyseinen teknologia saadaan käyttöön mahdollisimman pian. Ensimmäiset 5G- ja 5G- ready liittymät ovat jo myynnissä kuluttaja-asiakkaille. Vuonna 2018 5G-teknologiaa pilotoidaan ja sille myönnetään toimilupia. Samoin myös ensimmäiset 5G-verkot pitäisi valmistua vuonna 2018 Helsinkiin. Eri operaattorit rakentavat aluksi 5G-verkot 4G-verkkojen päälle niin sanottuna lisäkerroksena, mutta myöhemmin lisätään taajuusalueita. Myös suomalaiset verkkolaitevalmistajat, kuten Nokia, ovat valmistautuneet 5G-verkkojen käyttöönottoon. Suomi on ollut mukana yhdessä muiden Pohjoismaiden kehittämässä 5G-verkon käyttöönottoa, jotta Pohjoismaat olisi maailman ensimmäisenä alueena ottamassa käyttöön 5G-verkon käytön.

5G verkko Elisa

Myös Elisa on tehnyt kehitystyötä 5G-verkkojen parissa. Elisa tarjoaa jo niin sanottuja 5G Ready -liittymiä, jotka tarjoavat nopean datansiirron aina 600 Mbit/s saakka. Ne markkinoidaan Elisan omistaman Saunalahden brändinimen alla. Ne toimivat toistaiseksi 4G-verkossa, mutta tukevat 5G-verkkoja, kun ne valmistuvat ja ovat kuluttajien käytössä. Tällä hetkellä nämä verkot ovat käytettävissä Suomen suurissa asutuskeskuksissa. Syksyllä 2017 Elisa aloitti Tampereella mobiilitukiasemiensa päivittämisen 5G-teknologiaa tukeviksi. Samoin Turussa on aloitettu verkon päivitystyöt, jotta 5G-teknologia voidaan ottaa jouhevasti käyttöön. Elisa on arvioinut, että kaupalliset 5G-verkot ovat käytettävissä vuonna 2019.

Elisa 5G verkko

Telia 5G

Telia on yksi Suomessa toimivista operaattoreista, jotka käyttävät omaa matkapuhelinverkkoa. Telia on luvannut tuoda 5G-verkon Helsinkiin jo vuoden 2018 aikana. Testaamiselle Suomessa yritys sai luvan vuonna 2017. Telia olikin Euroopan ensimmäinen operaattori, joka testasi 5G-verkkoa. Testit suoritettiin syyskuussa 2017 Tallinnassa. Telia on panostanut myös paljon IoT- eli Internet of Things -sovelluksiin. Telia on tuonut 5G-verkkoa esille yhteistyöllä HJK:n kanssa ja joukkueen kotistadion on nimetty uuden teknologian mukaan.

Mikä on 5G?

5G viittaa viidennen sukupolven matkapuhelinverkkojen ja langattomien tietojärjestelmien toteutustekniikoihin. 5G-verkot mahdollistavat nopean tiedonsiirron jopa 20 gigabittiin sekunnissa. Samoin ne tulevat pienentämään huomattavasti viivettä, kun käyttäjä ottaa yhteyden verkkoon. Samalla se tarjoaa hyvän liikkuvuuden sekä kapasiteetin. 5G-verkko toimii laajalla taajuusalueella, jolloin sitä voidaan hyödyntää monilla eri tavoilla. 5G-verkon käyttöönotto vaatii siihen sopivan laitteen, mutta myös tukiasemia tulee päivittää 5G-teknologiaa tukeviksi.



Etsitkö puhelinliittymää tai mobiililaajakaistaa?
Vertailemalla löydät halvimman - Yli 50 liittymätarjousta

Arvostelut, kommentit ja kokemukset

Tosi Tarkka3
"Ensimmäiset puhtaasti 5G-laitteet tulevat myyntiin viimeistään vuonna 2015."
Admin:
Kiitos huomiosta. Lause on poistettu artikkelista. Terveisin, Vertaaliittymä.fi ylläpito

Lisää kommentti

Leave this empty:

Mikä on Englannin pääkaupunki?
blank
Lisää vastaus:


Siirry alkuun