Paras nettiliittymä tablettiin ja kotiin

Paras nettiliittymä kotiin tai tablettiin. Katso vinkkimme.

Paras nettiliittymä tablettiin

Tabletit eli taulutietokoneet tarvitsevat myös yleensä internetyhteyden. Tähän ongelmaan on kaksi yleistä ratkaisua: WLAN-verkko tai oma liittymä. Kaikki suurimmat operaattorit tarjoavat tabletteihin sopivia mobiililaajakaistaliittymiä. Näissä saat oman SIM-kortin, joka laitetaan laitteeseen. Näin internetyhteys on käytettävissä muuallakin kuin kotonasi. Jos käytät tablettia vain kotonasi, niin ratkaisu on perustaa kotiisi WLAN-verkko esimerkiksi mobiilireitittimen avulla. Tällöin internetyhteyttä voi käyttää useampi laite samanaikaisesti.

Mikä nettiliittymä kotiin?

Kun valitset nettiliittymää kotiisi, kannattaa ensin arvioida millaisilla laitteilla nettiä käytetään kotonasi. Jos kodissasi on paljon erilaisia älylaitteita, kuten älypuhelimia, tabletteja ja älytelevisioita, hyvä vaihtoehto on mobiililaajakaista tai kiinteä laajakaista, joka jaetaan reitittimen avulla eri laitteisiin WLAN-verkon avulla. Jos laitteita ja käyttöä on paljon, kannattaa erityisesti mobiililaajakaistan tiedonsiirtonopeus olla riittävä. Kiinteillä laajakaistoilla ei juuri tule tätä ongelmaa, erityisesti jos se toteutetaan valokuidun avulla. Jos asunto on riittävän pieni, niin hyvällä sijoittelulla talouteen riittää yksi reititin. Jos käytössäsi on vain matkapuhelin ja pöytätietokone, hyvä ratkaisu voi olla hankkia puhelimeen oma liittymä ja tietokoneen internetyhteys hoitaa kiinteän laajakaistan avulla. Kannattaa tarkistaa eri palveluntarjoajilta heiltä sopivin vaihtoehto juuri sinun alueellesi.

Kun valitset nettiliittymää kotiisi, kannattaa ensin arvioida millaisilla laitteilla nettiä käytetään kotonasi. Kannattaa tarkistaa eri palveluntarjoajilta heiltä sopivin vaihtoehto juuri sinun alueellesi.

Nettiliittymä langattomasti?

Nettiliittymän voi tuoda kotiin joko langattomasti tai perinteisemmin kaapelin avulla. Jälkimmäisellä tekniikalla voidaan saavuttaa suurempi tiedonsiirtonopeus kuin ensimmäisellä. Tekniikan kehittyessä ja 4G-verkkojen laajentuessa ja parantuessa myös langattomasti saavutetaan peruskäyttöön riittävät nopeudet ja 5G-verkko mahdollistaa jo hyvän kilpailukyvyn kiinteään laajakaistaan verrattuna. Jos haluat kotiisi langattoman nettiliittymän, sinun tulee hankkia siihen soveltuva erillinen vastaanotin tai suoraan laitteeseen, kuten tablettiin, nettiliittymä. Erillinen vastaanotin voi olla nettitikku eli mokkula, joka kiinnitetään yhteen laitteeseen, tai mobiilireititin, jonka avulla laite voidaan kiinnittää verkkoon Ethernet-kaapelin tai WLAN-verkon avulla.

Kiinteän nettiliittymän edut

Kiinteän nettiliittymän suurin etu on sen nopeus. Jos kiinteä netti toteutetaan valokuidun avulla, voidaan saavuttaa jopa yhden Gbit/s datansiirtonopeus, kun nopeimmankin mobiililaajakaistan nopeus on noin puolet siitä. 4G-verkon toteutuneet tiedonsiirtonopeudet ovat yleensä kymmeniä Mbit/s. Maksiminopeuksia saavutetaan vain harvoin ja saman liittymän kohdalla nopeuserot voivat olla todella isot, kun paikka ja hetki on eri. Kiinteän netin etuna voidaan pitää myös sitä, että erityisesti suurissa asutuskeskuksissa 4G- ja 3G-tukiasemat voivat olla ruuhkautuneita, mikä näkyy käyttäjälle hidastuneena yhteytenä. Nykyään VDSL-tekniikan avulla voidaan talous liittää valokuituverkkoon kuparikaapelin avulla, mikä vähentää käyttöönottokustannuksia. Tällöin vaatimuksena on, että kohde ei sijaitse liian kaukana valokuituverkosta. Kiinteä netti ei myöskään vaadi erillistä SIM-korttia. Kiinteä netti voidaan myös tuoda kaapelimodeemina eli samaa reittiä kuin kaapelitelevisio.

Kiinteä netti tuo nopeutta

  • Mahdollistaa paljon nopeamman tiedonsiirron
  • Uusi talous voidaan liittää eri tavoin valokuituverkkoon

Nettiliittymän hinta - vertaa halvin

Kun valitsee nettiliittymää, kannattaa ensin miettiä käyttötarkoitus. Jos nettiä käytetään paljon, useilla laitteilla ja se tulee vaativaan käyttöön, niin myös netin tiedonsiirtonopeuden tulee olla riittävä. Samoin kannattaa pohtia missä internetiä käytetään: otetaanko tabletti mukaan, kun lähdetään pois kotoa vai keskittyykö käyttö vain omaan kotiin. Jos internetin käyttö tapahtuu vain kotona, mutta erilaisia laitteita on paljon, mobiililaajakaistaliittymä reitittimen kanssa saattaa olla sopiva ratkaisu. Jos talouteenne on mahdollista saada valokuidun avulla kiinteä netti, niin tällöin tämä saattaa olla hinta-laatusuhteeltaan paras vaihtoehto. Jos taas internetin käyttötarve on satunnaista, niin kannattaa harkita prepaidliittymää tai vuorokausikohtaista maksua. Viimeisessä vaihtoehdossa maksat tyypillisesti pienen kuukausimaksun lisäksi netistä vain niinä vuorokausina, kun käytät sitä.

Perus nettiliittymä puhelimeen

Kun valitsee puhelimeen sopivaa liittymää, joka mahdollistaa internetin käytön 4G- tai 5G-verkossa, kannattaa pohtia käyttääkö samalla perinteisiä puheluita ja tekstiviestejä. Jokaiselta suuremmalta Suomessa toimivalta operaattorilta saa perusliittymän, johon kuuluu netti. Jos nettiä käyttää paljon, niin kannattaa harkita rajattoman nettiyhteyden ostamista. Tällöin sinun ei tarvitse miettiä kuinka paljon olet ladannut dataa. Samalla kannattaa miettiä kuinka nopean nettiyhteyden haluaa puhelimeensa. Jos ei katsele videoita tai suoratoista musiikkia, voi valita hieman hitaamman yhteyden.

Nopea nettiliittymä mahdollistaa 4K videot ilman pätkimistä

4K videoilla viitataan sellaisiin videoihin, joiden pikselimäärä vaakasuunnassa on noin 4000. Kuluttajien yleisin 4K-formaatti on Ultra HD eli UHD. Koska 4K videoiden pikselimäärä on huomattavasti suurempi kuin vanhemmissa formaateissa, tarvitaan myös nopeampaa tiedonsiirtoa, jotta videoita voi katsoa ilman pätkimistä. Se kuinka nopean internetyhteyden tarvitsee, riippuu hieman mistä katsoo 4K videoita. Esimerkiksi Netflix suosittelee Ultra HD -videoiden katseluun vähintään 25 Mbit/s tiedonsiirtonopeutta. Tämä tarkoittaa, että operaattorien hitaimmat yhteydet eivät enää riitä, vaan liittymän tulee tukea nopeampia tiedonsiirtoja. Onneksi kaikilta operaattoreilta löytyy nopeita nettiliittymiä, joissa teoreettinen tiedonsiirtonopeus on vähintään 300 Mbit/s sekä rajaton netti.

Paras Elisan nettiliittymä

Kuten muidenkin operaattorien tapauksessa, myös Elisan kanssa kannattaa pohtia mihin käyttöön netti tulee. Jos haet nettiliittymää puhelimeen, mieti tarvitsetko videoiden katseluun nopean nettiyhteyden. Jos taas hankit kotiisi sopivaa nettiliittymää, niin voit valita mobiililaajakaistan ja kiinteän netin väliltä. Kiinteä netti vaatii enemmän infrastruktuuria, mutta mobiililaajakaistan saa melkein jokaiseen Suomen kolkkaan. Jos käytät nettiä päivittäin, kannattaa ostaa kuukausimaksullinen nettiliittymä. Jos taas käytät nettiä vain harvakseltaan tai kotonasi on jo WLAN-verkko, mutta haluat välillä ottaa tabletin mukaasi ja selailla sillä internettiä, kannattaa valita vuorokausimaksullinen liittymä. Riistakameroihin ja muihin pienlaitteisiin voi hankkia oman liittymän.