Suomalaiset puhelinoperaattorit

Suomalaiset operaattorit vertailussa - Moi, Telia, Elisa ja DNA

Mitkä ovat Suomalaiset operaattorit?

Suomesta löytyy hieman alle kymmenen eri matkapuhelinoperaattoria. Näiden lisäksi löytyy muutama ulkomaalainen operaattori. Suomalaisista operaattoreista suurimmat ovat Elisa ja DNA, joiden osakkeet noteerataan Helsingin pörssissä. Näiden kahden suuren jälkeen Telia Finland on kolmanneksi suurin matkapuhelinoperaattori. Moi käyttää sen sijaan näiden operaattoreiden verkkoja omassa toiminnassaan.

Moi
Elisa
Telia
DNA

Elisa liittymät 5g ja nopeat nettiyhteydet

Elisa on johtava mobiiliverkko-operaattori

💡 Tiesitkö, että Elisan historia ulottuu 1880-luvulle, jolloin perustettiin Helsingin puhelinyhdistys?

Tästä kehittyi Helsingin Puhelin Oyj, joka listattiin pörssiin vuonna 1997. Elisa-nimi otettiin käyttöön 2000-luvun alussa ja sen historian aikana siihen on sulautettu useita yhtiöitä, joista tunnetuin lienee Radiolinja. Elisa toimii Suomen lisäksi myös Virossa.

Elisa ei ole pelkästään mobiiliverkko-operaattori, vaan sillä on toimintaa muun muassa muissa internetyhteyksissä ja kaapelitelevisioissa. Osa Elisan tuotteista, kuten matkapuhelinliittymät, on brändätty Saunalahti-nimen alle. Viestintäviraston mukaan Elisalla on ollut Suomen suurin matkaviestinverkkojen liittymien osuus vuodesta 2009 lähtien. Joulukuussa 2017 Elisan markkinaosuus oli 38 % kaikista liittymistä. Elisa on myös Viron markkinoiden toiseksi suurin toimija kiinteiden verkkojen osalta. Elisan kotipaikka on Helsingissä.

Viestintäviraston mukaan Elisalla on ollut Suomen suurin matkaviestinverkkojen liittymien osuus vuodesta 2009 lähtien. Joulukuussa 2017 Elisan markkinaosuus oli 38 % kaikista liittymistä.

DNA on kova kilpailija muille operaattoreille

DNA:n historia ulottuu vuoteen 2000. Sen perusti Finnet-ryhmän puhelinyhtiöt. Syksyllä 2016 DNA listautui Helsingin pörssiin. Historiansa aikana DNA:han on sulautettu useita muita yrityksiä, joista tunnetuin lienee Welho. DNA:lla on matkapuhelinverkkojen lisäksi toimintaa muun muassa kaapelitelevisioiden kanssa sekä matkapuhelinmyyntiä. Viestintäviraston mukaan DNA on kasvattanut tasaisesti markkinaosuuttaan Suomen matkapuhelinmarkkinoilla viimeisen vuosikymmenen aikana.

Edullinen puhelinliittymä DNA

Moi Mobiili tuli mukaan operaattorikilpailuun uudella kulmalla

Moi on virtuaalioperaattori eli se toimii DNA:n matkapuhelinverkossa, eikä sillä ole omaa verkkoa.

Moi Mobiili aloitti toimintansa vuonna 2016.

Se pitää päämajaansa Helsingissä. Omien sanojensa mukaan sen lähtökohtana on olla asiakaslähtöinen operaattori. Se on myös lanseerannut useamman SIM-kortin datakiintiön, jossa datansiirto voi tapahtua eri laitteilla, mutta niillä on yhteinen kiintiö. Ilmestymisensä jälkeen Moi Mobiili on pärjännyt hyvin eri vertailuissa erityisesti koskien käytön hinnoittelua.

Suomalaiset vs. ulkomaiset operaattorit

Suomen kolmesta suuresta operaattorista DNA ja Elisa ovat suomalaisia yrityksiä, jotka pitävät päämajaansa Helsingissä ja ne on noteerattu Helsingin pörssissä. Telia, joka on matkaviestinverkkojen markkinakakkonen, pitää päämajaansa Tukholmassa, joskin sen osake on noteerattu myös Helsingin pörssissä.

Teliaan on fuusioitu suomalainen, aiemmin tunnettu Sonera. Muutoin Suomessa toimii melko vähän ulkomaisia operaattoreita. Brittiläinen Vodafone toimii Suomessa, mutta se tekee yhteistyötä Elisan kanssa. Samoin Suomessa on toiminnassa vain kolme eri matkapuhelinverkkoa, joten kaikkien ulkomaisten toimijoiden on toimittava niissä. Kun verrataan yleisesti suomalaisia ja ulkomaalaisia operaattoreita, niin suomalaiset ovat tottuneet siihen, että liittymän voi saada halutessaan ilman datakattoa.

Halpa puhelinliittymä moi mobiili

Puhelinoperaattoreiden vertailu kannattaa

Matkapuhelinoperaattoreiden vertailua kannattaa tehdä säännöllisesti. Kaikilla operaattoreilla on vaihtuvia ja määräaikaisia kampanjoita, joihin ei kannata tuudittautua liian pitkäksi aikaa.

Erityisesti jos käytät paljon datansiirtoa vertailu kannattaa, sillä hintaerot saattavat olla jopa useita kymmeniä euroja kuukaudessa.

Samoin jos käyttää matkapuhelinta perinteisemmin, niin eri liittymien puhelujen ja tekstiviestien hinnatkin vaihtelevat jonkin verran. Kannattaa myös huomioida, että eri operaattorit tarjoavat erilaisia siirtonopeuksia. Osa operaattoreista on siirtynyt jo markkinoimaan 5G-liittymiä, jotka tulevat mahdollistamaan erittäin nopean datansiirron suhteessa nykytilanteeseen.

Tutustu Suomalaisten puhelinoperaattoreiden ajankohtaisiin tarjouksiin tästä!

{{5g="/utility-pages/components10"}}

{{4g="/utility-pages/components11"}}

{{rajattomat="/utility-pages/components7"}}

{{prepaid="/utility-pages/components8"}}