5G liittymä puhelimeen? • Tietoa 5G verkosta Suomessa

Nopea 5G liittymä puhelimeen. Näin 5G toimii Suomessa.

5G puhelinliittymät

5G:llä viitataan niin sanottuihin viidennen sukupolven matkapuhelinverkkoihin. Neljäs sukupolvi käsittää niin sanotut 4G-verkot. 5G-verkot ovat jo käytössä Suomen suurimmissa kaupungeissa ja käyttöalue laajenee edelleen vuoden 2020 aikana. 5G teknologian odotetaan nostavan edelleen datansiirtonopeuksia. Tämä mahdollistaa jopa hologrammien hyödyntämisen päivittäisessä kommunikoinnissa. 5G puhelinliittymiä on saatavilla suurimmilta operaattoreilta, kuten Telialta, DNA:lta ja Elisalta.

Mikä on 5G?

5G viittaa viidennen sukupolven matkapuhelinverkkojen ja langattomien tietojärjestelmien toteutustekniikoihin. 5G-verkot mahdollistavat Suomessa nopean tiedonsiirron jopa 20 gigabittiin sekunnissa.

Samoin ne tulevat pienentämään huomattavasti viivettä, kun käyttäjä ottaa yhteyden verkkoon. Samalla se tarjoaa hyvän liikkuvuuden sekä kapasiteetin. 5G-verkko toimii laajalla taajuusalueella, jolloin sitä voidaan hyödyntää monilla eri tavoilla. 5G-verkon käyttöönotto vaatii siihen sopivan laitteen, mutta myös tukiasemia ja reitittimiä tulee päivittää 5G-teknologiaa tukeviksi.

5G verkko hyödyntää laajemmin eri taajuuksia ja se tukee miljoonaa yhteyttä yhdellä neliökilometrillä.


5G tekniikka - miten se toimii?

5G-verkot tulevat hyödyntämään huomattavasti laajemmin eri taajuuksia kuin nykyisin käytössä olevat 4G-verkot käyttävät.

Alle 1 gigahertsin taajuudet varataan mobiilikäyttöön, 1-6 GHz tajuudella voidaan käyttää laajennettua mobiiliverkkoa. Erittäin korkeita taajuuksia käyttämällä, eli yli 24 GHz, voidaan saavuttaa erittäin nopea tiedonsiirto. Korkeilla taajuuksilla voidaan saavuttaa jopa siirtonopeus 20 gigabittiä sekunnissa.

Osittain 5G-verkko tulee toimimaan samoilla taajuuksilla kuin 3G- ja 4G-verkot. Kansainvälinen televiestintäliitto (ITU) on määrittänyt 5G-verkkojen minimivaatimukset. ITU on määrittänyt, että 5G-verkon tulee tukea miljoonaa yhteyttä yhdellä neliökilometrillä. Samoin sen pitää tukea erittäin nopeasti liikkuvia kohteita, kuten junia. Samoin yhteyksien viiveet pitää minimoida neljään millisekuntiin, kun 4G-verkoissa se on noin 20 millisekuntia.

Korkeilla taajuuksilla voidaan saavuttaa siirtonopeus 20 gigabittiä sekunnissa.

{{5g="/utility-pages/components10"}}

5G verkko Suomeen - verkon kantavuus

Verkon kantavuudella tarkoitetaan sitä kuinka pitkälle signaali ylettyy tukiasemasta.

Koska 5G-verkko tulee käyttämään laajaa taajuusaluetta, on tällä mahdollisesti suurikin merkitys käyttäjille. Korkeammat taajuudet eli niin sanotut millimetritaajuudet eivät kulje esimerkiksi seinien tai muiden esteiden läpi, mikä vaatii signaalin kuljettamista valokuituja pitkin. Nämä taajuudet taas voivat siirtää suuremman määrän dataa kuin lyhyemmät taajuudet, jotka voivat hyödyntää jo käytössä olevaa teknologiaa. Kantavuuden takaamiseksi tarvitaan lisää mobiilitukiasemia esimerkiksi rakennuksiin.

5G on lähitulevaisuuden tiedonsiirtoa

  • Erittäin nopea tiedon siirto aina 20 Gbit/s
  • Hyvin lyhyt viive
  • Ensimmäiset verkot jo päivitetty

5G verkko Suomessa - missä se toimii?

5G verkko on otettu jo käyttöön Suomen suurimmissa kaupungeissa, kuten Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä, Tampereella ja Turussa. Eri operaattorit tekevät jatkuvaa kehitystyötä, jotta kyseinen teknologia saadaan käyttöön mahdollisimman pian myös muualla Suomessa. On arvioitu, että 5G-verkot valmistuvat viimeistään vuoden 2025 aikana. Ensimmäiset 5G- liittymät ovat jo myynnissä kuluttaja-asiakkaille, mutta 5G-liittymän hyödyntäminen vaatii myös puhelimen, jolla on 5G valmius. Vuonna 2018 5G-teknologiaa pilotoitiin ja sille myönnetään toimilupia. Samoin myös ensimmäiset 5G-verkot valmistuivat vuonna 2018 Helsinkiin. Eri operaattorit rakentavat aluksi 5G-verkot 4G-verkkojen päälle niin sanottuna lisäkerroksena, mutta myöhemmin lisätään taajuusalueita. Myös suomalaiset verkkolaitevalmistajat, kuten Nokia, ovat valmistautuneet 5G-verkkojen käyttöönottoon. Suomi on ollut mukana yhdessä muiden Pohjoismaiden kehittämässä 5G-verkon käyttöönottoa, jotta Pohjoismaat olisi maailman ensimmäisenä alueena ottamassa käyttöön 5G-verkon käytön.

5G verkko Elisa

Myös Elisa on tehnyt kehitystyötä 5G-verkkojen parissa. Elisa tarjoaa monia 5G -liittymiä, jotka tarjoavat nopean datansiirron aina 1000 Mbit/s saakka. Ne markkinoidaan Elisan omistaman Saunalahden brändinimen alla. Ne toimivat toistaiseksi osassa Suomea 4G-verkossa, mutta ensisijaisesti 5G-verkossa, jos siihen on mahdollisuus. Tällä hetkellä nämä verkot ovat käytettävissä Suomen suurissa asutuskeskuksissa. Syksyllä 2017 Elisa aloitti Tampereella mobiilitukiasemiensa päivittämisen 5G-teknologiaa tukeviksi. Samoin Turussa on meneillään verkon päivitystyöt, jotta 5G-teknologia voidaan ottaa jouhevasti käyttöön koko alueella. Kaupalliset 5G-verkot tulivat käyttöön 2019 loppuvuodesta.

Telia 5G

Telia on yksi Suomessa toimivista operaattoreista, jotka käyttävät omaa matkapuhelinverkkoa. 5G:n Testaamiselle Suomessa yritys sai luvan vuonna 2017. Telia olikin Euroopan ensimmäinen operaattori, joka testasi 5G-verkkoa. Testit suoritettiin syyskuussa 2017 Tallinnassa. Telia on panostanut myös paljon IoT- eli Internet of Things -sovelluksiin. Telia on tuonut 5G-verkkoa esille yhteistyöllä HJK:n kanssa ja joukkueen kotistadion on nimetty uuden teknologian mukaan. Telian sivuilla näkyy kuuluvuuskartta, mistä on nähtävissä nyt 5G-verkossa toimivien alueiden lisäksi 5G-verkon laajennushankkeet. Tällä hetkellä Telian 5G-verkko toimii Suomen suurimmissa kaupungeissa, mutta kattavaa 5G verkkoa saadaan edelleen odotella. 5G -puhelimet toimivat toki nopeimmin myös 4G-verkossa, joten laitehankintoja kannattaa tehdä jo nyt, vaikka 5G verkkoa ei pysty vielä joka paikassa hyödyntämäänkään.

DNA 5G

DNA:n 5G-verkko kasvoi voimakkaasti vuoden 2020 aikana. Tällä hetkellä DNA:n 5G verkko toimii jo laajasti pääkaupunkiseudulla ja laajenee myös Ouluun, Jyväskylään, Lahteen, Kuopioon, Vaasaan, Hämeenlinnaan, Seinäjoelle, Raumalle, Poriin, Heinolaan, Raisioon, Ruskoon, Lietoon, Nokialle, Pirkkalaan, Ylöjärvelle ja Lempäälään. DNA:n ajantasainen 5G-verkko on nähtävissä DNA:n nettisivuilta, mistä voi tarkistaa oman alueen tilanteen. DNA:lta löytyy monipuolisesti erilaisia 5G-ratkaisuja myös kotiin tai yritykselle. Vuoteen 2025 mennessä DNA:n 5G-verkko tulee olemaan jo varsin kattava koko Suomessa.

{{5g="/utility-pages/components10"}}