5G verkko Suomessa - Aikataulu - Liittymät

Tietoa Suomen 5G verkosta. Lue mitä tulee huomioida liittymän valinnassa.

5G verkko ja Suomi

5G tarkoittaa viidennen sukupolven matkapuhelinverkkoja tai langattomia tiedonsiirtojärjestelmiä.

5G-verkot tulevat syrjäyttämään jossain vaiheessa 4G-verkot, kuten 4G-verkot aikoinaan syrjäyttivät 3G-verkot. Suomi on yksi eturintaman maita 5G-verkon kehityksessä, ja Suomessa on alettu testata 5G-verkkoja jo vuonna 2016.

5G verkko kattaa jo melkein koko Suomen! Tutustu halpoihin 5G liittymiin meiltä.

5G vs 4G puhelinliittymät

5G-puhelinliittymissä datansiirto on huomattavasti nopeampaa kuin 4G-puhelinliittymissä. Vuonna 2000 mobiilidatan nopeus oli vielä 9,6 kbit/s, kun taas nykyään se nopeimmillaan on jo lähellä 1 Gbit/sekunnissa. Mobiililaajakaistan tiedonsiirron nopeudet tulevat siis kymmenkertaistumaan 5G-verkon ansiosta: tulevaisuudessa 500Mbit/s:n nopeudet ovat pelkkää arkipäivää ja huippunopeudet lähestyvät 10 Gbit/s:n tasoa.

4G verkko tällä hetkellä

Tällä hetkellä 4G-verkko kattaa lähes koko Suomen ja se alkaa olla liian täynnä ja ruuhkautunut.
5G-puhelinliittymän tarjoamalla huippunopeudella mobiililaajakaistan käyttökokemus on parempi.

4G-puhelinliittymiin verrattuna 5G-verkko ja 5G- puhelinliittymät takaavat myös entistä pienemmän verkkoviiveen. Alle 1 millisekunnin viive mahdollistaa virtuaalitodellisuuspohjaisten palveluiden langattoman käytön. Ylipäätänsä 5G:n tarkoitus on parantaa mobiiliverkkoa niiden puutteiden osalta, joita 4G-verkossa on ollut.

5G-puhelinliittymät tulevat tarjoamaan käyttäjille nopeutta, monipuolisuutta, luotettavuutta ja kiinnostavampia käyttömahdollisuuksia. Uusi teknologia on myös aiempaa ympäristöystävällisempää.

Aikataulu 5G verkolle

Oulun yliopistolla on rakennettu 5G-testiverkkoa hyvin tuloksin. Vuoden 2015 alussa alkanut projekti onnistui jo ensimmäisinä kuukausina saamaan verkon ensimmäiset osat käyttökuntoon. 5G-taajuudet huutokaupataan tämän vuoden puolella. Huutokauppojen jälkeen verkkoja aletaan toden teolla suunnitella ja rakentaa. 5G-verkot tulivat osaksi arkipäivää 2020-luvun alkupuolella, mutta niitä voitiin jo käyttää vuonna 2019. Tällä hetkellä suurin osa teleoperaattoreista myyvät jo 5G-liittymiä, jotka lupaavat jopa 4G-verkossa 500-600 Mbit/s nopeuksia.

5G verkon tuomia etuja

  • 5G-verkko parantaa laitteiden välistä saumatonta ja reaaliaikaista kommunikointia. 5G on 4G-verkkoihin verrattuna satakertaisesti nopeampi. Ja kun 4G-verkossa viiveet ovat arkipäivää, 5G:ssä viive pitäisi olla olematon, alle yhden millisekunnin tasoa. 5G-verkko mahdollistaa, että yhä suurempi määrä laitteita voi olla verkossa samaan aikaan.
  • 5G-verkko mahdollistaa myös virtuaaliälyn käyttämisen kännykässä, ja varsinkin yrityksille se tuo suurta kilpailuetua.

Siirtonopeudet 5G liittymässä

5G tulee kymmenkertaistamaan mobiiliverkon tiedonsiirron kapasiteetin. Esimerkiksi yksi 5G-tukiasema voi palvella huomattavasti useampia käyttäjiä kuin tämän hetken 4G-tukiasemat.

Tämä mahdollistaa sen, että useat ihmiset voivat esimerkiksi katsella 4K-videoita ja 360-videoita samanaikaisesti ja parin tunnin elokuva latautuu jo sekunnissa. Nopeat siirtonopeudet mahdollistavat myös ns. esineiden internetin, jossa eri esineet, kuten esimerkiksi jääkaappi, voivat kommunikoida internetin välityksellä. Saavutettavat todelliset latausnopeudet ovat 5G-verkkoja hyödyntävissä liittymissä nousemassa yleisestä kymmenien megabittien sekuntinopeudesta useampiin satoihin megabitteihin. Teoriassa 5G-verkot pystyvät jopa useiden gigabittien yhteyksiin. Esimerkiksi Elisan testatessa 5G-verkkoa kaupunkiolosuhteissa, se sai nopeudeksi 1Gbit/400Mbit/s.

Elisa 5G liittymä

Elisan ensimmäiset 5G ready -liittymät ovat jo tulleet myyntiin. Jo nyt niillä on mahdollista päästä jopa 500-600 Mbit/s nopeuksiin, vaikka liittymä onkin vain 4G-verkossa. Elisan 5G ready -liittymillä pääsee varsinaiseen 5G-mobiiliverkkoon heti, kun verkko on valmis. Verkkoon pääseminen vaatii toki 5G-valmiuksilla varustetun päätelaitteen, jotka ovat tulossa myyntiin vuonna 2019. Tosin osa uusimmista puhelimista tukee jo nyt huippunopeuksia, vaikka ne eivät varsinaisia 5G-puhelimia olekaan.

Tukeeko puhelimeni 5G liittymää?

Vuosi 2019 toi markkinoille ensimmäiset varsinaiset 5G-puhelimet. Tämän hetken puhelinuutuudet tukevat jo uusia huippunopeuksia, vaikka eivät 5G-laitteita olekaan. Näitä ovat mm. Sony XZ2, Samsungin viimeisimmät mallit sekä kiinalainen Huawei P20 Pro. Ensimmäiset kaupalliset 5G- palveluita voidaan toden teolla hyödyntää vasta, kun verkko on valmistunut ja niissä käytettäviä puhelimia on kunnolla markkinoilla. Tällä hetkellä arvioidaan, että se tulee tapahtumaan ensi vuonna todennäköisesti ensi vuonna. Puhelimia odotetaan esimerkiksi LG:n, Sonyn, ZTE:n ja HTC:N kaltaisilta suurnimiltä.

Saunalahti 5G ready liittymät - sopii myös luottotiedottomille!

Elisan omistama Saunalahti seisoo myös uudistumisen eturivissä ja se tarjoaa nopeita ja edullisia 5G liittymiä. mm. 5G ready -liittymä tarjoaa nopeannettiyhteyden. Sen lisäksi liittymä siirtyy automaattisesti 5G- verkkoon, kun verkko on valmistunut ja tullut kaupalliseen käyttöön. Saunalahti Huoleton 5G ready tarjoaa nettinopeudeksi 600 Mbit/sekunnissa ja 20 Gt/kuukaudessa EU-datapaketin. Hintaa 5G ready huoleton -liittymällä 39,90€ kuukaudessa, ja se pitää sisällään normaalihintaiset kotimaan puhelut ja tekstiviestit.

Katso tästä uusi nopea 5G liittymä!

{{5g="/utility-pages/components10"}}