DNA kuuluvuus - Kuuluvuusalue ja kuuluvuuskartta

DNA kuuluvuus kattaa lähes koko Suomen. Avaa kuuluvuuskartta ja katso.

DNA kuuluvuuskartta

Liittymää valittaessa herää usein kysymys, että toimiiko yhteydet kotona tai vaikka lomakohteessa. Kotimaassa asiaa voi tutkia DNA:n osalta DNA kuuluvuuskartalta. Karttaa päivitetään usein, joten se on aina ajan tasalla. Harvaan asutuille alueille suuntaavan kannattaa tarkista kartalta tilanne omalta kohdalta.

DNA kuuluvuuskartta - täällä mobiiliverkkosi toimii parhaiten

DNA kuuluvuus ulkomailla

DNA kuuluvuus ulkomailla on sama kun sen operaattorin kuuluvuusalue, mitä puhelimesi käyttää oleskelumaassasi.

Kun saavut toiseen maahan, puhelin alkaa etsiä automaattisesti (mikäli 'automaattinen haku' - asetus on päällä) operaattoria.
Kun paikallinen yhteistyöoperaattori on löytynyt, puhelin alkaa käyttää sen verkkoa.

Jos haluaa tarkistaa kuuluvuuden, niin on haettava kyseisen operaattorin verkkopalvelusta peittokarttaa (coverage report/map). Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että kuuluvuus on kattavaa tiheästi asutuilla alueilla kuten EU:n läntisissä osissa, eikä peittoalueesta tarvitse olla huolissaan.

Matkustessa autolla pohjoisilla alueilla, kuten Ruotsin ja Norjan Lapissa, voi kuuluvuus olla paikoittain heikkoa. Varsinkin Venäjällä autoilevan kannattaa tarkastaa kuuluvuusalueet verkkopalvelusta. Yksi varsin kattava on nperf.com.

Nyrkkisääntö on, että läntisen EU:n alueella 4G on hyvin kattava. Idässä ja Venäjällä 3G toimii ainakin asutusten läheisyydessä.

DNA kuuluvuus ulkomailla on sama kun sen operaattorin kuuluvuusalue, mitä puhelimesi käyttää oleskelumaassasi. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että kuuluvuus on kattavaa tiheästi asutuilla alueilla.

Paljonko ulkomailla maksaa mobiilidata?

Matkustaessasi ulkomaille, poistut aina operaattorisi kotiverkosta ja käytät puhelintasi kohdemaan verkossa. Operaattori joutuu maksamaan vierailun kohteena olevan verkon operaattorille maksuja verkkovierailustasi. Nämä maksut operaattorisi on tähän asti veloittanut takaisin suoraan sinulta. Kirjoitimme aiheesta artikkelin - katso, mistä on kyse.

Kuuluvuusalue DNA:n 4G verkossa

Mobiiliverkko on Suomessa pääsääntöisesti varsin kattava. Mutta aina on paikallisia ongelmia jopa ihan isoissa kaupungeissa.

Kuuluvuusalue DNA:n 4G verkossa on siis lähestulkoon maan joka kolkkaan ulottuva. Pääsääntö on että asutuilla alueilla tukiasemia on yllin kyllin ja todella harvaan asutuissa kohdissa, varsinkin pohjoisimmassa Lapissa aukkoja on. Jos lähtee vaikkapa vaellukselle, niin on hyvä tarkistaa kuuluvuus ennakkoon, ettei tule ikäviä yllätyksiä. Merialueilla kuuluvuus luonnollisesti heikkenee sitä mukaan kun erkaannutaan rantaviivasta.

DNA kuuluvuuskartta - katso, missä puhelimesi verkko toimii parhaiten!

DNA kuuluvuusalue on kattava ja luotettava

  • DNA:n 4G verkko toimii valtakunnan joka osassa.
  • Voit nauttia 4G-suoratoistopalveluista kaikkialla.

DNA 3G ja 4G - erot kuuluvuudessa

DNA 3G ja 4G - eroja kuuluvuudessa on, mutta ei nykyään enää merkittävästi.

4G laajentuu jatkuvasti ja on parin vuoden päästä jo kattavuudessaan samaa tasoa, kun 3G on tällä hetkellä.
3G:n teoreettinen nopeus on ainoastaan noin kolmasosan 4G:stä, joten sen käyttö datasiirtoon on vähintäänkin epämukavaa.

DNA lopetti 3G liittymiensä myynnin vuoden 2020 alkupuolella, joten 3G verkko on pääosin vaan varalla, ellei 4G kuulu tai 4G-verkossa on käyttökatkoksia. Kuitenkin 3G liittymiä on kuluttajilla yhä käytössään, sillä kaikki käytössä olevat puhelinmallit eivät tuo 4G-nopeuksia.

Kuuluvuus häiriöt DNA:n verkossa

Matkapuhelinverkoissa esiintyy aina jonkin verran teknisiä häiriöitä. Kuuluvuus häiriöt DNA:n verkossa saa selville DNA:n omasta palvelusta, jossa kerrotaan reaaliaikaisesti häiriöistä: https://www.dna.fi/hairiokartta. Matkapuhelinverkot ovat korkealle kehittynyttä tekniikkaa ja sellainen luonnollisesti vaatii jatkuvaa ylläpitoa ja huoltoa. Jos liittymä alkaa toimia epävakaasti tai katkeaa kokonaan, kannattaa syytä ja mahdollista kestoa kysyä DNA:n asiakaspalvelunumerosta. Häiriön sattuessa on myös hyvä ilmoittaa samaiseen numeroon ongelmasta, jotta mahdollinen korjaustoimenpide saadaan nopeasti suoritettua.

5G liittymän kuuluvuus

Seuraava askel on matkapuhelinverkkojen viides sukupolvi eli 5G. 5G verkon nopeus on aivan ensialkuunkin kymmenkertainen 4G:hen verrattuna. DNA on aloittanut 5G-testaukset jo vuonna 2017 ruotsalaisen Ericssonin kanssa. Palveluita 5G-laitteille aletaan tarjota sitä mukaa kun sellaisia alkaa tulla kuluttajien saataville. Tällä hetkellä 5G on pilotointivaiheessa ja toimilupia jaetaan operaattoreille. Ensi vuonna on tarkoitus alkaa varsinainen kaupallinen toiminta. 5G ei ole enää vain pelkästään tiedonsiirtoverkko, vaan sen myötä tullaan tarjoamaan aivan uudenlaisia palveluita.

Vinkkejä kuuluvuuden parantamiseksi

Matkapuhelinverkosta sisältää herkkää huipputekniikkaa, joten häiriöitä ja huoltoja tulee esiintymään. Toisaalta luonnonesteet ja rakennelmat voivat estää signaalin kulkua. Tässä joitain vinkkejä kuuluvuuden parantamiseksi:

Jos 4G alkaa pätkiä tai menee kokonaan mykäksi, kannattaa puhelin ensiksi asettaa toimimaan 3G-verkossa.
Jos häiriö on jatkuvaa ja/tai ilmenee vaan tietyssä paikassa, vaikkapa kotona, kuuluvuutta voi yrittää parantaa parilla toimenpiteellä. Voi yrittää siirtyä huoneesta toiseen tai vaikkapa ulos jossa heikentynyt signaali voisi olla vahvempi.
Ulkoantennin asentaminen voi tuoda heikon kuuluvuuden alueella pysyvän ratkaisun. Soittamalla asiakaspalveluun selviää onko ongelma väliaikainen.

Tutustu edullisiin ja huippunopeisiin rajattomiin liittymiin!

{{rajattomat="/utility-pages/components7"}}