Netti hidastelee ja pätkii - Miten nopeuttaa nettiä?

Hidasteleeko ja pätkiikö nettisi? Tiesitkö nämä vinkit, miten voit nopeuttaa

Netti hidastelee ja pätkii - Miten nopeuttaa nettiä?

Netti voi joskus hidastella ja pätkiä, vaikka itse nettiliittymän nopeus olisikin huippuluokkaa. Muutaman kohdan tarkistuslistalla kotikäyttäjä voi tarkistaa yleisimmät ongelmat saavuttaakseen täyden hyödyn nopeasta tai rajattomasta nettiliittymästä.

Miten nopeuttaa nettiä? Esimerkiksi kodin datakaapeloinnin taso ja käytetyt laitteet vaikuttavat siihen, onko operaattorin lupaama netin huippunopeus edes teoriassa mahdollista saavuttaa.

Netti on hidas ja pätkii, mitä tehdä? Katso vinkit täältä ja nopeuta nettiäsi!


Hidas netti kännykässä

Jos käytössä on ainoastaan 4G -mobiiliyhteys, ongelmaksi kotona voi muodostua esimerkiksi energiaa säästävät ikkunat, jotka heikentävät merkittävästi signaalia.

💡 Ratkaisu tähän ongelmaan voi olla ulos asennettava lisäantenni, jonka avulla signaali vahvistuu tarpeeksi. Lisäantenni yhdistetään reitittimeen ja tiedonsiirtonopeudet saadaan nousuun.

Jos kotona on langaton wlan/wifi -verkko, sen avulla voi saavuttaa häiriöttömämmän yhteyden, sillä joskus puhelimen yhteys matkapuhelinverkkoon vain pätkii liikaa ja hidastelu johtuu siitä.

❗️ Hidas netti kännykässä voi johtua myös viruksesta, jolloin ajantasainen virustorjuntaohjelma on ratkaisu ongelmaan.

Virukset ovat varsinkin Android-puhelimien riesa, mutta aina ei kuitenkaan ole kyse viruksista. Hidastelusta voi syyttää joskus myös itseään, sillä puhelimen muistikapasiteetin ollessa äärirajoilla, alkavat sovelluksetkin hidastelemaan.

📲 Puhelimesta kannattaakin poistaa kaikki turhat sovellukset, joilla ei ole käyttöä. Joskus hetkelliseen hidasteluun voi auttaa laitteen sammuttaminen ja uudelleenkäynnistys.

Kännykän netti on hidas. Näin nopeutat kännykän nettiä!

Kännykän netin nopeuttaminen

Jos puhelimen muisti alkaa olla täynnä, puhelimesta kannattaa poistaa kaikki turhat sovellukset, joilla ei ole käyttöä. Kuvia ja videoita voi tallentaa vaikkapa pilvipalveluun ja poistaa puhelimelta. Useista puhelimista löytyy myös paikka muistikortille, jonne voi tallentaa vaikkapa juuri paljon tilaa vievät kuvat ja videot.

Tarkista, että käytössä on uusimmat versiot sekä käyttöjärjestelmästä, että sovelluksista. Tarkista myös, että liittymän nopeus on käyttötarvetta vastaava, ja että käytössä olevat laitteet tukevat täysiä nopeuksia.

4G on jo standardi

  • 4G nettiä on mahdollista nopeuttaa ilman kalliimpaa liittymääkin.
  • Aina puhelimen automaattinen tila verkon valitsemiseksi ei ole paras vaihtoehto. Puhelin saattaa automaattisesti valita verkon signaalin vahvuuden mukaan, vaikka nopeampikin yhteys olisi tarjolla, vain hieman heikommalla signaalilla. Puhelin saattaa siis valita 3G verkon signaalin vahvuuden perusteella, vaikka 4G verkkokin olisi tarjolla.

Nopeampi 4G netti ilmaiseksi

4G-netti on mobiilikäyttäjille jo arkea. Jos haluaa varmistaa, että puhelin käyttää 4G-verkkoa aina kun mahdollista, kannattaa tarkistaa puhelimen asetukset.

Esim. tietyt Android -puhelimet hakevat "automaattinen 4G/3G/2G" -asetuksella nopeimman yhteyden alueella signaalin voimakkuuden perusteella.

Puhelin voi siis valita myös 4G-verkkoa hitaamman yhteyden, jos 4G signaali on heikko. Joissain puhelimissa on mahdollista tehdä verkon valinta myös manuaalisesti. Jos olet maksanut liittymää valitessasi 4G yhteysnopeudesta ja yhteydessä ilmenee ongelmia, varmista operaattoriltasi, että signaalin kuuluvuus on riittävä asuinpaikallasi tai esimerkiksi mökillä ollessasi.

Esimerkiksi Elisan kuuluvuuskartasta voit tarkistaa, millaiset yhteydet asuinalueellasi on. Lue lisää aiheesta tästä.

Nopeamman 4G netin voi saada ilmaiseksi varmistamalla, että puhelin toimii muuten moitteetta, eli joskus hidasteleva netti johtuukin puhelimesta.

Onko netti hidas ja pätkii? Vinkit netin nopeuttamiseen täältä!

Vinkit netin nopeuttamiseen

Jos käytössä on puhelimen nettiliittymä, mobiilidata on turvallisempi vaihtoehto kuin langaton wifi. Jos yhteys matkapuhelinverkkoon kuitenkin katkeilee, on WIFI parempi vaihtoehto, mikäli sellainen on tarjolla.

Vinkit netin nopeuttamiseen ovat usein samalla muutenkin puhelimen toimintaa nopeuttavia, eli puhelimesta on löydyttävä riittävästi vapaata muistikapasiteettia toimiakseen jouhevasti ja on myös varmistettava vastaanotetun signaalin vahvuus.

Jos netin hidastelu jatkuu edelleen, ehkä on kuitenkin aika vaihtaa nopeampaan liittymään.

Vertaile nopeat nettiliittymät

Jos nettiliittymän vaihto on tullut ajankohtaiseksi, kannattaa vertailla nopeat nettiliittymät, sillä vertaamalla voi säästää tuntuvia summia rahaa.

Ensin tulee kartoittaa omat ja perheen käyttötottumukset ja valita sopiva liittymä. Hinnan ja nopeuden lisäksi kannattaa tarkistaa liittymän muut ominaisuudet, rajoitukset ja esimerkiksi se, onko liittymään sitouduttava määräajaksi ja halutaanko puhelimeen rajaton netti.

🤝 Useissa tarjouksissa tarjoushinta on 12 kuukauden pituinen, jonka jälkeen liittymän kuukausimaksu nousee.

Operaattoreiden kilpailutus voi olla haja-asutusalueilla haastavaa, jos kiinteitä yhteyksiä tarjoaa vain yksi operaattori. Tällöin yhtenä vaihtoehtona voi olla langaton 4G lte -liittymä.

Vaihda hidas liittymä nopeampaan

💡 Kun vaihtaa hitaan liittymän nopeampaan, kannattaa samalla varmistua siitä, että omat laitteet eivät hidasta nettiyhteyttä tarpeettomasti.

Reititin on hyvä uusia, mikäli se on vanhempaa mallia, sillä langattoman tukiaseman on tuettava 802.11ac -standardia. Operaattorit ilmoittavat liittymien nimellisnopeudet, joista voi kotioloissa kuitenkin tulla suuriakin poikkeamia.

Yhteysnopeuksia voi testailla omin päinkin, esimerkiksi Telian nopeustestillä kunhan muistaa, että nopeuksia voi hidastaa mm. wifin käyttö, virustorjunta ja palomuuri, vanha kytkin ym. seikat.

🚀 Parhaimmillaan liittymän vaihto uuteen leikkaa kuukausimaksuja ja nopeuttaa nettiä.

Kilpailutus kannattaa ja pienellä vaivalla voi saada itselleen sopivan, nopean liittymän aiempaa halvemmalla.

Katso tästä ajankohtaiset ja nopeat liittymätarjoukset!

{{5g="/utility-pages/components10"}}

{{4g="/utility-pages/components11"}}

{{rajattomat="/utility-pages/components7"}}