Liittymä lapselle / koululaiselle

Katso sopivin puhelinliittymä lapsellesi

Liittymä lapselle tai kouluikäiselle?

Yhä useampi lapsi saa oman puhelimen siinä vaiheessa, kun koulu alkaa. Ekaluokkalaisen vanhempien huolta hälventää tieto siitä, että lapsi on tavoitettavissa esimerkiksi koulumatkan aikana.

Monet vanhemmat haluavat tarvittaessa pystyä pitämään yhteyttä lapseen esimerkiksi koulumatkoilla ja koulupäivän jälkeen.

Useimmiten 7-vuotias on myös tarpeeksi kypsä pitämään puhelimen tallessa. Monen lapsen elämänpiiri laajenee myös koulun myötä, kun kaikki kaverit eivät enää asukaan samassa naapurustossa. Mutta millainen liittymä lapselle kannattaa hankkia?

Koululaisen puhelinliittymät

Kun ostat koululaiselle puhelinliittymää, kannattaa ottaa huomioon etenkin puhelimen käyttötarkoitus.

📲 Hankitaanko puhelin siksi, että lapselle voisi helposti soittaa esimerkiksi iltapäivällä vanhempien ollessa vielä töissä?
📳 Vai onko tarkoitus, että puhelin on lapselle ennen kaikkea tapa pitää yhteyttä uusiin ystäviin?

Tärkeää on pohtia myös sitä, kuinka paljon aikaa lapsi saa käyttää puhelimella päivittäin ja onko puhelin yhteydenpitovälineen lisäksi myös viihdettä varten. Jos puhelin hankitaan lapselle siksi, että tämä voisi soittaa vanhemmilleen esimerkiksi iltapäivällä kertoakseen olevansa kotona, kannattaa hankkia edullinen liittymä ilman nettiyhteyttä. Esimerkiksi DNA tarjoaa juuri lapsille suunnattua puhe-liittymää, jonka kautta lapsi voi soittaa ja lähettää tekstiviestejä. Tällaisen liittymän saa alle 5 euron kuukausimaksulla.

Periaatteessa koululaiselle sopivat kaikki samat liittymät kuin muillekin puhelimen haltijoille. Käytännössä liittymä on kuitenkin hyvä keino säädellä hieman koululaisen kännykkäkäyttäytymistä. Vanhemmat ovat aina vastuussa lapsen liittymästä, joten ennen liittymän hankintaa kannattaa miettiä, miten lapsen haluaa kännykkää käyttävän.

Jos puhelin on tarkoitettu ainoastaan yhteydenpitoon vanhempien kanssa, on hyvä hankkia liittymä, jossa puheluista ja tekstiviesteistä maksetaan käytön mukaan. Esimerkiksi nettiyhteys tällaisessa puhelimessa on turha. Tällaisessa tilanteessa hyvä ratkaisu on esimerkiksi Telian, DNA:n tai Elisa Saunalahti prepaid-liittymät. Lapsen kanssa on myös hyvä sopia siitä, miten paljon puhelinta saa päivittäin käyttää. Jos lapsi saa vapaasti pitää omalla puhelimellaan yhteyttä myös ystäviinsä, kannattaa puhelimeen hankkia kiinteä paketti, joka tarjoaa tietyn määrän tekstiviestejä ja puheminuutteja kuukaudessa. Myös vanha kunnon saldoraja estää laskuja kohoamasta turhan suuriksi.

📣 Tärkeää on pohtia myös sitä, kuinka paljon aikaa lapsi saa käyttää puhelimella päivittäin ja onko puhelin yhteydenpitovälineen lisäksi myös viihdettä varten.

Lapselle netti puhelimeen. Katso vinkit täältä.

Lapselle netti puhelimeen?

Yhä useampi vanhempi kuitenkin hankkii lapsensa puhelimeen netin. Tähän voi olla monta syytä. Esimerkiksi suositut viestintäsovellukset, kuten WhatsApp vaativat toimiakseen nettiyhteyden. Moni vanhempi myös viestii lapsensa kanssa kyseisellä sovelluksella. Toisaalta netti helpottaa myös lapsen yhteydenpitoa kavereiden kanssa. Jotkut vanhemmat myös pelkäävät lapsen joutuvan kiusatuksi, jos hänen puhelimessaan ei ole samoja ominaisuuksia kuin esimerkiksi kavereiden puhelimessa. Myös erilaisten pelien pelaaminen vaatii usein nettiyhteyden.

Valitse liittymä tarpeen mukaan:
  • Mieti, millaiseen käyttöön lapsen puhelin tulee.
  • Jos puhelinta käytetään vain yhteydenpitoon, käytön mukaan maksettava liittymä on paras vaihtoehto.
  • Kannattaa pohtia, tarvitseeko lapsi puhelimeen nettiä.
  • Jos puhelimeen hankitaan netti, kannattaa valita kiinteähintainen liittymä.

{{karkikortit="/utility-pages/components-6"}}

Millainen liittymä sopii lapsen puhelimeen?

Jos päätät hankkia lapsen puhelimeen netin, kannattaa hankkia netti kiinteällä kuukausihinnalla. Aluksi tämä saattaa tuntua turhalta, sillä lapsi ei ehkä saa viettää puhelimella kovin montaa tuntia päivässä. On kuitenkin parasta varautua mahdollisiin vahinkoihin.

👉 Lapsen netti saattaa helposti jäädä päälle puhelimeen, vaikka lapsi ei sitä sillä hetkellä käyttäisikään.

Siksi kannattaa varmistaa, että puhelinlasku ei voi tällaisten virheiden vuoksi nousta yllättävän suureksi. Lähes kaikki yleisimmät operaattorit, kuten Telia tarjoavat myös mahdollisuutta rajoittaa lapsen netinkäyttöä ja estää tämän pääsyn esimerkiksi sopimatonta sisältöä sisältäville sivustoille.

On mahdotonta vastata suoraan, mikä olisi se paras netti lapselle, sillä tämä riippuu täysin puhelimen käyttötarpeesta. Jos lapsi saa käyttää puhelinta päivittäin niin paljon kuin haluaa, kannattaa valita kiinteähintainen netti, jossa kulut eivät pääse yllättämään.

Toisaalta, jos lapsi saa käyttää nettiä esimerkiksi vain tunnin päivässä ja valvotusti, kannattaa valita netti, jossa yhteydestä maksetaan käytön mukaan. Tosin kannattaa huomata, että tällaisella liittymällä surffailu voi tulla kalliiksi, jos käyttörajoista lipsutaan.

🚀Sekä kiinteähintaisia että käytön mukaan laskutettavia liittymiä on tarjolla lähes jokaisella operaattorilla. Hintoja kannattaa kuitenkin vertailla.

Lapsen ensimmäinen liittymä - miten valita oikein?

Lapsen ensimmäisen liittymän ei tarvitse olla ominaisuuksiltaan huippuluokkaa. Vaikka päättäisitkin hankkia lapsellesi netin puhelimeen, ei sen välttämättä tarvitse olla rajaton tai huippunopea 4G-yhteys. Lapselle riittää yleensä jokin kiinteähintainen datapaketti kohtuullisen nopealla nettiyhteydellä. Lisäksi liittymään kannattaa sen oston yhteydessä asettaa joitakin rajoitteita, ettei lapsi vahingossa pääse pelaamaan maksullisia pelejä tai lataamaan maksullisia sovelluksia. Myös koululaisen pääsy lapsille haitallisille sivustoille kannattaa estää.

Lapsen ensimmäiseen liittymään liittyy paljon pohdittavaa. Yksi syy tähän on se, että viimeistään liittymää hankkiessaan vanhempien on päätettävä, millaiset rajat he asettavat lapsen puhelimenkäytölle. Jos lapsen ei haluta notkuvan puhelimella koko päivää, kannattaa valita liittymä, jossa ei ole nettiä. Tämä estää kaikenlaisen viihdesisällön saamisen puhelimeen. Jos lapselle päätetään hankkia liittymä, johon kuuluu myös netti, kannattaa liittymälle asettaa jonkinlainen saldoraja, jota ei pysty ylittämään.

MOI mobiilin liittymätarjoukset - halvin puhelinliittymä lapselle löytyy täältä!

Prepaid vai tavallinen liittymä?

Yksi hyvä vaihtoehto lapsen liittymäksi on prepaid-liittymä. Tämä sopii etenkin lapselle, joka käyttää puhelinta pääasiassa yhteydenpitoon vanhempiensa ja lähimpien ystäviensä kanssa. Prepaid-liittymässä kulut maksetaan etukäteen, eikä liittymään ladattua saldoa pysty ylittämään.

👍Hyvä puoli on myös salainen numero, jonka ansiosta puhelinmyyjät eivät pääse käsiksi puhelinnumeroon.
👎Ainoa miinuspuoli prepaidissa on sen suhteellisesti kalliimpi hinta. Jos lapsi käyttää puhelinta paljon ja päivittäin, kannattaa harkita jonkun kiinteähintaisen liittymän hankkimista.

Kannattaako lapselle sitten hankkia prepaid-liittymä vai ihan tavallinen liittymä? Tämä on tietysti täysin vanhempien ratkaistavissa. Prepaid-liittymän paras puoli on se, että puhelinlasku ei koskaan muodostu yllättävän suureksi. Toisaalta taas saman pystyy yleensä varmistamaan liittymään asetettavalla saldorajoituksella.

Prepaid-liittymän etu on myös se, että prepaid-numero on aina salainen.

Näin puhelinmyyjät tai huijarit eivät pääse häiriköimään lasta. Toisaalta pitää muistaa, että telemarkkinointi on muutenkin kielletty alle 18-vuotiaille.

Lasten puhelinliittymät?

Lasten puhelinliittymiä on hyvä vertailla ennen ostopäätöksen tekemistä. DNA, Elisa ja Telia tarjoavat suurimpina operaattoreina laajan valikoiman myös lapselle sopivia puhelinliittymiä. Jos lapsi käyttää puhelinta paljon, on myös Moi-mobiilin tarjoama yhdeksän euron liittymä hyvä vaihtoehto. Moi tarjoaa markkinoiden halvimman nettiliittymän, mutta se ei toisaalta sovi lapselle, joka ei juuri käytä nettiä.

Jos olet epävarma siitä, mikä olisi oikea liittymä juuri sinun lapsellesi, kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä eri operaattoreiden asiakaspalveluihin. Myyjät auttavat varmasti mielellään oikean liittymän valinnassa ja vastaavat mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin.

Lasten puhelinliittymät eivät lähtökohtaisesti eroa millään tavalla aikuisten puhelinliittymistä. Tärkeä poikkeus on toki se, että lapsen vanhempi on aina liittymän omistaja ja hänellä on oikeus asettaa liittymään erilaisia rajoituksia. Nämä ovat operaattori- ja liittymäkohtaisia ja niistä kannattaa keskustella aina liittymän myyjän kanssa.

🚫Lasten puhelinliittymiin kannattaa ainakin asettaa kielto tiettyjä nettisivuja kohtaan.

Myös palvelunumeroihin soittaminen ja puhelimella maksaminen kannattaa estää. Muuten puhelinlasku saattaa muodostua yllättävän suureksi. Lapsen puhelinliittymän valintaan vaikuttaa tietysti myös lapsen ikä. Ekaluokkalainen pärjää vielä hyvin ilman nettiä, mutta teini-ikäiselle nuorelle netti on jo välttämättömyys!

Suosittelemme näitä liittymiä lapsille

{{lapsille="/utility-pages/components9"}}