Kiinteä nettiliittymä vertailu 2023 - Löydä halvin tarjous

Kiinteät nettiliittymät vertailussa

Kiinteä netti vertailu 2023

Kiinteällä netillä tarkoitetaan sellaista internet-yhteyttä, joka ei vaadi SIM-korttia tai WLAN-vastaanotinta. Tavallisesti näistä käytetään nimitystä laajakaista erottamaan ne mobiililaajakaistoista. Kiinteä netti hyödyntää tavallisesti joko valokuitua tai kuparista puhelinkaapelia. Tavallisilla tekniikoilla kiinteällä netillä voidaan saavuttaa 100 Mbit/s tiedonsiirtonopeus.

Kiinteä netti vertaa. Halvimmat nettiliittymät löydät täältä.

Vertaa kiinteät netit kotiin

Kiinteitä nettiyhteyksiä tarjoaa Suomessa useampi toimija. Kannattaa huomioida, että osa toimijoista on paikallisia ja toimivat esimerkiksi vain tietyn maakunnan alueella.

🚀Valtakunnallisesti kolme suurinta toimijaa ovat Telia, DNA ja Elisa, jotka tarjoavat kaikki kiinteitä nettiyhteyksiä.

Toisin kuin mobiiliverkkojen, kiinteiden nettien saatavuus on erittäin paikallista ja riippuu siitä onko alueellesi rakennettu millainen järjestelmä. Kannattaa tarkistaa eri operaattoreilta osoitekohtaisesti, onko talouteesi saatavilla millainen kiinteä netti.

Kannattaa myös aina tarkistaa paikalliset toimijat. Jos kotitalouteesi ei ole valmiina valokuitua, voidaan sellainen toki asentaa, mutta tämä saattaa olla melko suuri investointi. Suurien asutuskeskuksien keskustoissa voi olla järkevää myös kilpailuttaa eri operaattorit. Vertailussa kannattaa huomioida sekä hinta että tiedonsiirtonopeudet.

Kiinteitä nettiyhteyksiä tarjoaa Suomessa useampi toimija. Kannattaa huomioida, että osa toimijoista on paikallisia ja toimivat esimerkiksi vain tietyn maakunnan alueella.

Etsitkö liittymää koko perheen talouteen? Katso, mitä Elisan 5G Kotinetti pitää sisällään:

Netti yritykselle

Kaikki suurimmat operaattorit tarjoavat yrityksille erilaisia nettiratkaisuja. Etenkin etätöiden lisääntyessä, nopeat ja laadukkaat internet-yhteydet ovat tärkeämmässä roolissa kuin koskaan ennen.

💡Pienyritysten kannattaa tarkastella kaipaako se kiinteää nettiyhteyttä vai riittääkö mobiililaajakaista erityisesti, jos toimipisteeseen ei ole jo asennettu valokuituyhteyttä.
🚀Suurempien toimijoiden kannattaa suunnitella palveluntarjoajan kanssa internetyhteyden ja tiedonsiirron tarpeet alusta saakka.

Esimerkiksi Elisa tarjoaa kokonaisiin kiinteistöihin kuituverkkoratkaisua, joka saattaa olla toimiva ratkaisu kiinteistösi tarpeisiin. Palveluntarjoajien kanssa voidaan samalla sopia tietoturvallisuuteen ja käyttövarmuuteen liittyvistä ongelmista helposti.

Netti valokuidulla vai kuparilla?

Kiinteä verkko vaatii jonkinlaisen kiinteän infrastruktuurin, jota pitkin tieto voi kulkea. Kaksi vallitsevaa tekniikkaa ovat valokuitu ja kuparinen puhelinkaapeli. Näitä jatketaan talouksissa tavallisesti Ethernet-tekniikalla.

''Ethernet on yleisin käytössä oleva lähiverkkotekniikka. Termillä viitataan myös verkkokaapeleihin. Kaikista lähiverkkoon kytkettävistä laitteista löytyy RJ-45-liitäntä, johon liitetään Ethernet-verkkokaapeli.'' - Elisa.

Mikä on valokuitu?

Valokuitu on lasista valmistettu, erittäin ohut johdin, jota pitkin signaali siirtyy laaserin tai ledin eli valon muodossa. Valokuitu on tiedonsiirtokyvyltään ylivoimainen verrattuna esimerkiksi perinteisiin kuparikaapeleihin tai langattomiin yhteyksiin. Tästä syystä nykyään useimmiten uudet kiinteät verkot toteutetaan valokuidun avulla ja moni toimija on aloittanut kupariverkkojen korvaamisen nopeammilla valokuituverkoilla.

  • Valokuitu päihittää tiedonsiirtonopeudessa muut yhteydet
  • Valokuitu takaa pätkimättömän netin kaikille kodin laitteille

Nopeuteen vaikuttaa moni tekijä

Nykyään Ethernet-tekniikka tukee erittäin suuria, satojen Gbit/s tiedonsiirtonopeuksia, joten kiinteä netti ei ole tiedonsiirtoa rajoittava tekijä.  Kannattaa kuitenkin huomioida, että verkon nopeuteen vaikuttavat muutkin tekijät kuin se, onko käytössä valokuitu vai kupari, kuten etäisyys tukiasemasta ja kytkentätekniikka.

  • Valokuitu on nopeampi kuin kuparinen puhelinkaapeli
  • Nopeuteen vaikuttaa moni tekijä, ei vain kaapelin materiaali

Kiinteän netin saatavuus ethernet-kaapelilla. Katso vinkit tästä

Kiinteän netin saatavuus

Kiinteän netin saatavuuteen vaikuttaa käytännössä vain rakennettu infrastruktuuri. Toisin kuin mobiiliverkot, jotka vaativat vain tukiasemia, kiinteät netit vaativat tukiasemien lisäksi kaapelin käyttöpaikkaan, kuten taloon rakennettua infrastruktuuria. Jos haluaa käyttää kaapelimodeemia, joka toimii kaapelitelevisioverkossa, niin kannattaa tarkistaa palveluntarjoajalta saatavuus omaan kiinteistöön. Kaapelimodeemiyhteyksiä tarjoavilla yrityksillä on tavallisesti monopoliasema tietyllä alueella, joten näissä vertailu ei auta kuluttajaa.

Jos taas haluaa ADSL- tai VDSL-yhteyden, voi samalle alueelle olla monta palveluntarjoajaa. Osa yrityksistä on paikallisia, jotka kannattaa myös tarkistaa. Saatavuustiedot kannattaa aina tarkistaa eri operaattorien sivustoilta. Esimerkiksi Jos talouteesi ei ole valmista infrastruktuuria, voidaan sellainen luonnollisesti rakentaa. Kannattaa myös tarkistaa onko alueellesi rakenteilla uutta valokuituverkkoa, ja voiko siihen liittyä. Esimerkiksi Telia tarjoaa osoitteen avulla saatavuustiedot.

Kiinnostaako uusi mobiililiittymä?

Valokuitu vai kupari?

Valokuitu takaa huomattavasti nopeamman tiedonsiirron kuin kupari. Kuitenkin jos talouteesi on jo valmis kupariverkko, ei välttämättä ole tarvetta rakentaa uutta valokuituverkkoa. VDSL-tekniikalla on täysin mahdollista yhdistää valokuitu- ja kuparitekniikat. Näissä tavallisesti kiinteä netti toteutetaan siten, että valokuidusta tuodaan kuparikaapelin avulla kiinteä internetyhteys haluttuun kohteeseen. Kannattaa huomioida, että etäisyys valokaapelista ei kannata olla kovinkaan pitkä, sillä tiedonsiirtonopeus kärsii pitkistä kuparikaapeleista. Jos kuparikaapelin pituus on alle 300 metriä, VDSL2-tekniikalla voidaan tuoda jopa 100 Mbit/s kiinteä netti.

Langaton netti vaihtoehtona kiinteälle

Jos alueellesi ei ole rakennettu valokuitu- tai kuparikaapeliverkkoa, kannattaa harkita onko sellaisen rakentaminen järkevää. Nykyään kaikki suuret operaattorit tarjoavat erittäin nopeita mobiililaajakaistoja, jotka eivät tarvitse kiinteitä kaapeleita tukiasemalta talouteesi. Mobiililaajakaistat hyödyntävät 3G- ja 4G-verkkoja, joiden kattavuudet ovat erittäin hyviä Suomessa lukuun ottamatta aivan pohjoisinta Suomea. Erityisesti 4G-verkossa tiedonsiirtonopeudet eivät juuri häviä erityisesti kuparikaapeleille. Langattomalla tiedonsiirrolla ei voida kuitenkaan saavuttaa kiinteän valokuituverkon 1 Gbit/s nopeuksia, joten jos tarvitset erittäin nopean internetyhteyden, on tällä hetkellä ainoa ratkaisu valokuituyhteys.

💡 Tavalliseen internetin käyttöön, joka sisältää suoratoistopalvelut, videoiden katselun ja kevyen tiedonlähettämisen, 3G- ja 4G-verkkojen tiedonsiirtonopeudet ovat riittäviä.

Netti haja-asutusalueelle

Haja-asutusalueelle voi olla suurikin investointi rakentaa kiinteää nettiä. Jos tällaiseen ei ole mahdollisuutta, kannattaa tarkistaa mobiililaajakaistojen tarjonta. Suomessa toimii kolme matkapuhelinverkkoa, joiden kattavuudet Manner-Suomessa ovat likimain samoja aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

Monesti asutuskeskuksien ulkopuolelle internetyhteys kannattaa hoitaa mobiililaajakaistan avulla. Tällöin aloituskustannukset riippuvat ainoastaan vastaanottimesta, kuten nettitikusta tai mobiilireitittimestä. Parhaat liittymätarjoukset löydät täältä. Internetyhteyttä varten tarvitset vain laitteen, jossa on SIM-kortti tai eSIM-kortti. Kannattaa tarkistaa eri palveluntarjoajien sivuilta kuuluuko alueesi heidän kattavuusalueeseen. Kannattaa myös huomioida, että 4G-verkon kattavuus ei ole vielä sama kuin 3G-verkon.

Uusi 5G liittymä etsinnässä? Katso tästä ajankohtaiset tarjoukset!

{{5g="/utility-pages/components10"}}