Mobiilitukiasema • Ohje: näin jaat netin puhelimestasi

Puhelin mobiilitukiasemana. Ohjeet netin jakamiseen puhelimella.

Ohje netin jakoon puhelimella

Jos olet hankkinut puhelimeesi tehokkaan nettiyhteyden, et välttämättä tarvitse enää erillistä nettiyhteyttä kotiisi.

🚀Voit jakaa tietokoneeseesi tai tablettiisi netin suoraan puhelimestasi.

Kun valitset puhelimesi asetuksista kohdan "mobiilitukiasema", pääset jakamaan nettisi muille laitteillesi. Usein netin voi jakaa kerralla maksimissaan viiteen laitteeseen.

Näin teet mobiilinettiliittymästä WLAN-verkon kotiisi

Jos suunnittelet tekeväsi mobiilinettiliittymästäsi kotiisi WLAN-verkon, kannattaa ensin varmistaa, että liittymääsi kuuluu rajaton netti. Rajaton 4G-yhteys ei ole enää nykyään kallis, mutta yllättävän iso lasku saattaa kolahtaa postiluukustasi, jos yrität käyttää datapakettiasi monessa laitteessa.

❗ Datakatto ylittyy helposti etenkin silloin, jos haluat katsella esimerkiksi elokuvia tai sarjoja erilaisista suoratoistopalveluista.

Rajattoman ja nopean 4G-yhteyden tarjoaa edulliseen hintaan esimerkiksi Telian verkossa toimiva Moi-mobiili, jonka rajaton nettiliittymä on usein edullisempi kuin muilla operaattoreilla.

🚀Elokuvien suurkuluttaja tai videopeliharrastaja arvostaa ennen kaikkea nopeutta. Silloin kannattaa harkita Elisan huoleton 5G -liittymää, joka saavuttaa myös 4G-verkossa jopa 600 megan nopeuden.

Lisäksi liittymään saat välittömästi ensimmäisten joukossa myös 5G-yhteyden, sellaisen ilmestyessä markkinoille.

Jos suunnittelet tekeväsi mobiilinettiliittymästäsi kotiisi WLAN-verkon, kannattaa ensin varmistaa, että liittymääsi kuuluu rajaton netti. Rajaton 4G-yhteys ei ole enää nykyään kallis.

Netin jako tablettiin

Puhelimen nettiä voi hyvin käyttää esimerkiksi tabletissa. Tarvitset vain älypuhelimen, tabletin ja nopean 4G-yhteyden. Saat netin jaettua tablettiisi varmistamalla ensin, että tabletissasi on wifi päällä. Tämän jälkeen mene puhelimessasi kohtaan "mobiilitukiasema" ja jaa puhelimesi netti muille laitteille. Nyt puhelimesi pitäisi näkyä wifi-valikossa. Valitse tabletillasi puhelimesi WIFI, kirjaudu verkkoon ja nauti surffailusta. Et enää tarvitse useita erilaisia nettiyhteyksiä, vaan voit helposti käyttää puhelimesi nettiä myös tabletissa.

Ota nämä huomioon mobiilitukiaseman käytössä

  • Varmista, että nettisi on rajaton. Datakatto ylittyy helposti esimerkiksi elokuvia katsellessa.
  • Muista suojata puhelimesi internet-yhteys salasanalla. Näin pidät huolta tietoturvastasi.

Älypuhelin mobiilitukiasemana

Koska puhelin kulkee yleensä taskussa, minne ikinä menemmekin, on luontevaa hankkia toimiva nettiyhteys juuri älypuhelimeen. Elämä olisi hankalaa, jos esimerkiksi navigaattoria ei voisi käyttää tien päällä WIFI:n puuttumisen takia. Useimmat kuitenkin hankkivat kotiinsa erillisen nettiliittymän, vaikka nykyään puhelimenkin netti riittää usein hyvin pyörittämään nettiyhteyttä myös muissa laitteissa.

🚀 Kun valitset puhelimeesi nopean ja rajattoman 4G-yhteyden, et enää tarvitse muuta nettiyhteyttä.

Älypuhelimen netin voi yleensä jakaa samanaikaisesti viiteen eri laitteeseen. Voit siis samalla katsoa elokuvaa Netflixistä, lähettää viestejä WhatsAppissa ja selata facebook-feediäsi tabletilla.

Miten jaat nettiyhteyden puhelimestasi? Katso alta ohjevideo!Tietoturva mobiilutkiasemissa

Tietoturva arveluttaa monia, kun puhutaan puhelimen netin jakamisesta. Koska jaat puhelimesi yhteyden muille, sinun kannattaa olla tarkkana, että kutsumattomat vieraat eivät pääse yhdistämään omia laitteitaan puhelimeesi.

❗ Jos yhteytesi on suojaamaton, saattaa esimerkiksi naapurisi päästä hyödyntämään puhelimesi nettiä ilmaiseksi ja huomaamattasi.

Tämä on kuitenkin pienempi paha kuin se, että rikolliset pääsisivät suojaamattoman yhteytesi kautta käsiksi puhelimeesi. Kannattaakin siis aina suojata puhelimen netti salasanalla.

4G:llä kodin netti

Lähes kaikissa puhelimissa on nykyisin nopea 4G-yhteys, joka on tarpeeksi hyvä ja tehokas useimpiin koteihin. Puhelimen netillä hoituu päivittäinen tietokoneenkäyttö ja esimerkiksi sosiaalisen median selaaminen tabletilla. Puhelimen 4G-yhteys riittää myös elokuvien ja sarjojen katseluun. Yhdellä puhelinliittymällä surffailee helposti myös esimerkiksi pariskunta tai pieni perhe, sillä puhelimen 4G:lle voi yhdistää kerralla useita laitteita. Toisaalta lähes jokaisella on puhelimessaan nykyään oma netti, joten kukin voi itse jakaa oman nettinsä muille laitteilleen.

halpa puhelinliittymä 4G dna.

Kiinteä vai langaton netti kotiin?

Kannattaako kotiin sitten hankkia lainkaan kiinteää nettiä vai riittääkö mobiilitukiaseman käyttö? Tätä on tietysti mahdotonta sanoa kenenkään puolesta.

👊 Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että useimmille yksinasuville puhelimen netti riittää hyvin. Yksi ihminen ei yleensä pysty käyttämään nettiä kerralla määräänsä enempää.
👪 Suurperheen ainoaksi netiksi yksi puhelinliittymä ei riitä. Jos perheessä on paljon lapsia, jotka käyttävät nettiä samanaikaisesti, kannattaa kotiin ehdottomasti hankkia erillinen ja kiinteä laajakaistayhteys

Kiinteään nettiyhteyteen voi yhdistää helposti vaikka kaikki kodin laitteet ja yhteys pysyy silti nopeana ja tietoturva hyvänä.

Suosittelemme näitä liittymätarjouksia:

{{5g="/utility-pages/components10"}}

{{4g="/utility-pages/components11"}}

{{rajattomat="/utility-pages/components7"}}